Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Hoe eerder, hoe beter

Yellen heeft de verkeerde beslissing genomen. De Amerikaanse rente had minimaal twee jaar geleden omhoog moeten gaan. Zeven jaar 0,25 procent is te extreem. Kapitaal is nu te eenvoudig te verkrijgen. Dit zorgt voor de volgende crisis. Er is daarnaast bij de volgende neergang, die altijd gaat komen, geen stimuleringsmiddel meer over. Het milde taalgebruik van Yellen was verrassend. In voorgaande rentebesluiten had zij het over de Amerikaanse economie en het prijspeil. In de huidige speech betrok zij de groeivertraging van China in het verhaal. De FED-futures, dit zijn beursgenoteerde instrumenten met als onderliggende waarde de FED-rente, geven aan dat de rente in 2015 niet meer omhoog zal gaan. Als er inflatie ontstaat, dan zal de FED snel en met grote stappen de rente moeten verhogen. Dit zal zorgen voor volatiliteit op de markten die voorkomen had kunnen worden. Hoe eerder de rente omhoog gaat, hoe beter.