Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Frisse meisjesjongens

Mannenmode wordt steeds vrouwelijker. Borduursels, poncho’s en pastel voor hem.

Lanvin
Lanvin Foto’s Peter Stigter

Het is nog helemaal niet zo lang geleden dat mannenmode het wat saaie stiefbroertje van de vrouwenmode was. En nog steeds zijn er voor mannen minder modeshows, minder collecties, minder winkels en modetijdschriften. Maar het verschil wordt snel kleiner. De afgelopen zes jaar groeit mannenmode een stuk harder dan vrouwenmode. Een Amerikaans onderzoek wees uit dat de onlineverkoop van mannenmode sinds 2010 sneller stijgt dan die van camera’s en computers. Naast Milaan en Parijs heeft Londen sinds 2012 een speciale modeweek voor mannen. In New York had afgelopen zomer de eerste mannenmodeweek plaats.

Zolang jurken voor mannen geen gemeengoed zijn, kent mannenmode zijn natuurlijke begrenzingen. Toch zijn de mannencollecties de laatste jaren energieker dan die van vrouwen. Juist door die beperkingen kan een zijden strikblouse of een pastelkleurig pak enorme impact hebben. En zeg nu niet te meteen dat dat soort dingen veel te mal zijn voor de meeste mannen. Kijk eens hoe mannen er in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw uitzagen, of wat rijke mannen in de achttiende eeuw droegen. Eigenlijk kleden mannen zich pas sinds de opkomst van het donkere pak in de negentiende eeuw stelselmatig soberder dan vrouwen, de jaren zestig en zeventig uitgezonderd. Je zou kunnen zeggen: mannen zijn hun achterstand aan het inlopen. Dat zij gemiddeld nog altijd veel meer verdienen dan vrouwen, komt daarbij goed van pas.