Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Overheidsfinanciën

Fraude-affaire: geschorste bestuurders NS nog in dienst

Geschorste bestuurders van NS-dochter Abellio zijn nog altijd in dienst van NS, in afwachting van de resultaten van het fraudeonderzoek.

Zeker twee hooggeplaatste NS-medewerkers die naar aanleiding van de aanbestedingsfraude in Limburg eerder dit jaar op non-actief zijn gesteld zijn nog steeds in dienst van NS. De onderhandelingen over het beëindigen van hun arbeidsovereenkomsten liggen stil. De advocaten van de twee bestuurders van NS-dochter Abellio wachten op de definitieve versie van het onderzoeksrapport van advocatenkantoor De Brauw naar de fraude. Dat rapport laat echter op zich wachten. De politieke gevoeligheid ervan is groot: op verzoek van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) wordt het gecontroleerd door oud- ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Uit het definitieve De Brauw-rapport moet ook blijken in hoeverre voormalig president-directeur Timo Huges persoonlijk betrokken was bij de onregelmatigheden. Huges trof op 6 augustus een schikking met NS. Hij ontving 175.000 euro.

Jeff Hoogesteger, bestuursvoorzitter van NS-dochter Abellio Holding, werd tegelijk met Huges op 5 juni op non-actief gezet. Zijn advocaat laat desgevraagd weten dat de kwestie tussen zijn cliënt en NS nog niet is afgehandeld omdat het definitieve rapport van De Brauw „helaas nog steeds niet beschikbaar is”. Annemarie Zuidberg-Tabak, algemeen directeur van Qbuzz en Abellio Nederland, werd eind april, gelijktijdig met de publicatie van het voorlopige rapport van De Brauw, op non-actief gezet. Ook de twee financieel directeuren van Abellio Holding en Abellio Nederland werden geschorst.

Er lopen op dit moment nog drie onderzoeken naar de aanbesteding in Limburg. De Brauw onderzoekt het inhuren via een schijnconstructie van de Veolia-directeur. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) constateerde begin dit jaar al dat NS de Spoorwegwet heeft overtreden en kijkt in een vervolgonderzoek naar mogelijk economisch machtsmisbruik door NS.

Het Openbaar Ministerie leidt een strafrechtelijk onderzoek van de FIOD en werkt daarbij samen met de ACM. De laatste getuigen worden nu gehoord. Het OM verwacht dat de FIOD tegen het einde van dit jaar het dossier naar het het OM zal sturen, waarna besloten wordt of er mensen vervolgd worden of niet. De verdenkingen zijn valsheid in geschrifte, schending van geheimen, oneerlijke mededinging en niet-ambtelijke corruptie.