Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Dijsselbloem: ‘Meer geld voor vluchtelingenopvang indien nodig’

Op de PvdA-ledenraad vandaag in Utrecht pleiten topmannen Jeroen Dijsselbloem en Diederik Samsom voor meer hulp voor vluchtelingen.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op het Binnenhof.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op het Binnenhof. Foto ANP / Bart Maat

Het kabinet zal als dat nodig is meer geld uittrekken voor de opvang van vluchtelingen in Nederland. PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat zaterdag op een ledenraad van zijn partij in Utrecht, meldt persbureau ANP.

Twitter avatar LouisDeLaCombe Louis de la Combé Er moet meer werk komen, ook voor vluchtelingen, aldus Jeroen Dijsselbloem #plrpvda http://t.co/ZdNU78EpJy

‘Dat is onze opdracht’

Dijsselbloem vindt dat als er meer geld nodig is voor de opvang, scholing of zorg voor vluchtelingen, daarvoor geld vrij gemaakt moet worden. “Dat is onze opdracht.”

Twee dagen geleden maakten gemeente na een oproep van het kabinet 2.000 opvangplaatsen vrij voor vluchtelingen.

Bij het begin van de ledenraad zei PvdA-leider Diederik Samsom dat Nederland voorop moet lopen met het verbeteren van de omstandigheden in vluchtelingenkampen rond Syrië, waar voedsel en water op dreigen te raken. Het kabinet heeft 110 miljoen euro extra vrijgemaakt voor opvang in de regio en Samsom zei te hopen dat het geld snel kan worden overgemaakt zodat de acute problemen van voedsel en water in de vluchtelingenkampen kunnen worden opgelost.

‘Schijndiscussie’

Samsom zei dat we niet mogen accepteren dat op anderhalf uur vliegen van ons vluchtelingen verdrinken in de Middellandse Zee, op stations als dieren worden behandeld of van land naar land worden gestuurd.

Hij zei af te willen van de ‘schijndiscussie’ tussen hart (laat alle vluchtelingen binnen) en hoofd (hou ze allemaal buiten de grenzen) in het vluchtelingendebat. Wat Europa moet doen is zowel barmhartig zijn als werken aan een structurele oplossing van meer veilige opvang van vluchtelingen in de eigen regio, zei Samsom volgens ANP vandaag.

Bekijk hier de fotoserie over de reis van een trui na een Nederlandse inzamelactie: