Dijsselbloem bereid tot praten over bemoeienis met staatsbedrijven

EPA / Julien Warnand

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) gaat in gesprek met grote staatsbedrijven over de in hun ogen te grote bemoeienis van de staat. Dat zegt hij in een gesprek met NRC Handelsblad.

Vorige week uitten commissarissen van grote staatsdeelnemingen kritiek op de toenemende bemoeizucht van het ministerie van Financiën. Er zou daardoor een steeds grotere spanning ontstaan tussen de belangen van de onderneming en die van de politiek. Volgens Dijsselbloem komt de geuite kritiek vooral van oud-commissarissen.

“Ik ken ze niet.”

De ergernis over de toegenomen bemoeienis noemt Dijsselbloem “frictie in een overgangsfase”. Het voorgenomen gesprek met de president-commissarissen moet gaan over de vraag of er inderdaad “iets mis is in de onderlinge omgangsvorm”.

Inhoudelijk zal er niets veranderen, zegt Dijsselbloem. “Het gesprek zal niet leiden tot een wijziging van mijn aanpak.” Dijsselbloem, die zichzelf “een linkse moralist” noemt, vindt dat hij als vertegenwoordiger van de aandeelhouder “op hoofdlijnen” grip moet hebben op de bedrijven waar “enorm maatschappelijk kapitaal” in is gestoken.

Lees het interview met Dijsselbloem vandaag in NRC Handelsblad.
    • Thijs Niemantsverdriet
    • Philip de Witt Wijnen