Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Tennis

De Bakker kan net niet stunten tegen Wawrinka

Even was hij weer ‘de voormalige Wimbledonkampioen bij de junioren’ of ‘het grote talent dat in Davis Cupverband vaak boven zichzelf uitstijgt’. Ging Thiemo de Bakker, nummer 144 op de ATP-ranglijst, in het sfeervolle Palexpo van Genève sensationeel winnen van nummer vier van de wereld Stan Wawrinka?

Twee sets tegen één stond hij voor, hij leidde met 3-0 in de vierde set en zijn Zwitserse tegenstander leek verloren. Maar uiteindelijk richtte Wawrinka zich op en besliste het gevecht alsnog in zijn voordeel: 2-6, 6-3, 4-6, 6-3 en 7-5. „Ik heb zeker mijn kansen gehad maar ze net niet kunnen pakken”, verzuchtte De Bakker na afloop bij de NOS. „Dat is balen nu en doet pijn.”

Na twee enkelspelen staat het Nederlands Davis Cup-team met 2-0 achter tegen titelhouder Zwitserland in het promotie-degradatieduel om een plek in de wereldgroep. Net als De Bakker verloor ook Jesse Huta Galung. De nummer 436 van de wereld mocht al blij zijn met tien games tegen tennislegende Roger Federer: 6-3, 6-4 en 6-3. Eigenlijk was de ploeg van captain Jan Siemerink al op voorhand kansloos tegen de Zwitserse wereldtoppers, zeker nadat vaste waarden Robin Haase, dubbelspecialist Jean-Julien Rojer en Igor Sijsling hadden afgezegd. Maar dankzij een verrassend sterk optreden van gelegenheidskopman De Bakker was in elk geval de eerste partij spannend van begin tot eind.

Aces, winners, lobs, stopvolleys, gelardeerd met een enkel dropshotje: De Bakker toonde vanaf het begin dat hij op de toppen van zijn kunnen veel beter is dan zijn huidige ranking doet vermoeden. Niet voor niets stond hij in 2010 even veertigste van de wereld. In de Davis Cup won de Westlander al eens van de Franse topper Gaël Montfils (2009), de Oostenrijker Jürgen Melzer (2013) en in juli nog van diens landgenoot Dominic Thiem, nummer twintig van de wereld. De grillige De Bakker (27) mag dan al twee jaar niet meer in de top honderd staan, soms stijgt hij boven zichzelf uit.

Wawrinka, die vorige week in de halve finale van de US Open nog verloor van Federer, maakte veel fouten en had moeite om consistentie in zijn spel te krijgen. Nadat de winnaar van Roland Garros in de vierde set de bijna hopeloze 3-0 achterstand omboog in 6-3 winst, kwam hij zelf met 3-0 voor in de vijfde set. Maar weer zag hij De Bakker terugkomen tot 5-5, om voor eigen publiek uiteindelijk ternauwernood met 7-5 te ontsnappen aan een onthutsende nederlaag.