Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Bulgarije pakt 137 buitenlanders op voor illegale migratie

Veiligheidstroepen in Bulgarije hebben vannacht in de hoofdstad Sofia 137 buitenlanders van hun bed gelicht in de strijd tegen illegale migratie. Ondertussen zegt de Sloveense ambassadeur in Duitsland dat Slovenië 10.000 migranten op kan nemen.

Migranten op weg naar Europa vlakbij de Turkse stad Edirne, bij de grens met Bulgarije en Griekenland.
Migranten op weg naar Europa vlakbij de Turkse stad Edirne, bij de grens met Bulgarije en Griekenland. Foto AP / Emrah Gurel

Veiligheidstroepen in Bulgarije hebben in de hoofdstad Sofia 137 buitenlanders opgepakt in de strijd tegen illegale migratie. Dat meldt persbureau Reuters. De arrestanten, die zeggen uit Syrië te komen, zijn vannacht van hun bed gelicht door de staatsveiligheidsdienst SANS en de grenspolitie in hostels en hotels waar ze verbleven.

De opgepakte personen zullen worden ondergebracht in registratiecentra, waar hun identiteit zal worden vastgesteld. Het is nog niet bekend of alle opgepakte personen vluchteling zijn en of ze een verblijfsvergunning krijgen.

Hek bij grens Turkije

Eerder deze maand arresteerde Bulgarije al 125 mensen voor het illegaal oversteken van de grens. Bulgarije, dat grenst aan Turkije, is lid van de Europese Unie, maar behoort niet tot de Schengenzone, waarbinnen vrij verkeer van personen van toepassing is.

Bulgarije heeft in verband met de migrantenstroom meer politie ingezet, alsook camera’s en bewegingssensoren geïnstalleerd. Het land breidt een hek uit, dat over een afstand van 160 kilometer, bij de grens met Turkije. Volgens de minister van Defensie zijn 130 legereenheden naar de grens gestuurd en kan dat aantal worden verhoogd tot duizend man als dat nodig is, volgens het Bulgaarse persbureau BGA.

Slovenië kan 10.000 vluchtelingen opnemen

Volgens premier Boiko Borisov werken de Bulgaarse veiligheidstroepen samen met de Turkse autoriteiten, die de migranten veertig kilometer van de grens proberen te houden. De premier zegt ook 1200 migranten op te kunnen vangen. In Bulgarije wonen ruim 7,2 miljoen mensen.

Slovenië kan daarentegen 10.000 vluchtelingen opnemen. Dat heeft de Sloveense ambassadeur in Duitsland, Marta Kos Marko, in de Rheinische Post gezegd. In Slovenië wonen iets meer dan 2 miljoen mensen.

In het zuiden van Slovenië, aan de grens met Kroatië, heeft de politie vrijdagnacht zeker elfhonderd vluchtelingen aangehouden, volgens het Oostenrijkse persbureau APA. De migranten worden verspreid over het land ondergebracht in opvangcentra.

De laatste maanden is de migrantenstroom uit Afrika en het Midden-Oosten groter geworden, de meeste migranten ontvluchten de oorlog in Syrië. Tienduizenden proberen West-Europa te bereiken via buurlanden van Bulgarije, zoals Macedonië en Servië, geen EU-lidstaten.