Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Bredere Russische militaire interventie in Syrië ophanden

Het Kremlin ontkent. Maar in Amerika en in Rusland zelf zijn er signalen dat een militaire interventie wordt voorbereid.

De militaire interventie van Rusland in Syrië krijgt langzaam maar zeker vorm. Als het regime van president Assad vraagt om Russische soldaten en andere actieve hulp, zal het Kremlin dat „goed bekijken”, aldus woordvoerder Dmitri Peskov.

Volgens Peskov is de kwestie nog „hypothetisch”. Maar volgens bronnen binnen de Amerikaanse regering, die met persbureau Reuters spraken, zijn er vier Russische gevechtsvliegtuigen in Syrië gestationeerd. In Rusland zelf duiken berichten op van beroepsmilitairen die zich gereed moeten maken voor een missie met een onbekende bestemming.

In de Oostelijke Militaire Zone – een van vier zones waarin Rusland is verdeeld – zouden soldaten nu al bij de Presidentiële Mensenrechtenraad bezwaar hebben aangetekend tegen uitzending naar het buitenland. „Tot nu toe hebben onze commandanten niet openlijk verteld waar we heen gaan. Maar in ons regiment zijn wel de beste twintig beste strijders geselecteerd”, vertelde een contractsoldaat anoniem tegen een nieuwssite. De legerleiding in deze oostelijke zone ontkende dat militairen zich tot Moskou zouden hebben gewend om uitzending naar Syrië te voorkomen.

In de marinebasis Novorossiisk aan de Zwarte Zee hoorden Russische journalisten dat er al vier maanden militairen en pantservoertuigen uit de legerbasis Boejnaks uit de Kaukasus in Syrië zijn gelegerd. Ook dit werd ter plaatse door de militaire autoriteiten ontkend. „Maar alles in het leven is mogelijk”, zei een kapitein bij de krijgsraad in het garnizoen er wel bij.

Pentagon belt met Moskou

Intussen hebben de Russische en Amerikaanse ministers van Defensie gisteren een uur telefonisch overleg gehad. Beiden bespraken de risico’s dat gevechtsvliegtuigen van Rusland en Amerika in het luchtruim van Syrië elkaar zouden kunnen treffen en de opties om tijdig de angel uit zulke confrontaties te halen, in het jargon ‘disconflition’ geheten. Het Pentagon noch het Russische departement van Defensie heeft nadere details bekend gemaakt. Het gesprek gaat door, was het enige wat een woordvoerder in Washington wilde prijs geven. Het was het eerste gesprek tussen de ministers sinds augustus vorig jaar. Toen ging het over de escalatie van de oorlog in de Donbas in oostelijk Oekraïne.

Russische media meldden dat Ash Carter, de Amerikaanse bewindsman, heeft benadrukt dat een eventuele Russische inmenging niet het oogmerk mag hebben om president Assad in het zadel te houden. Volgens Carter moeten de militaire operaties hand in hand gaan met diplomatieke druk om een „politieke overgangsfase” in Syrië te scheppen.

Zijn Russische ambtgenoot Sergej Sjoigoe ging daarop niet in. „In het centrum van de aandacht staat de noodzaak om een multilaterale macht te scheppen tegen het internationale terrorisme”, aldus Moskou. President Poetin zei eerder deze week dat de steun van Rusland voor Assad de rest van de wereld voor nog grotere rampspoed heeft behoed. „Zonder ons was het erger geweest.”

De Verenigde Staten varen nog steeds een andere koers. Maar John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die gisteren in Londen was, sprak wel ineens over een „gemeenschappelijke basis” met Rusland. „Dit heeft te lang geduurd, We hebben nieuwe werktuigen nodig. Daarom zijn we in Europa”, zei Kerry in een verwijzing naar de asielcrisis. Hij ontkende dat Rusland een versoepeling van de Oekraïense sancties in het vooruitzicht is gesteld. „Er is geen sprake van een ruil”, aldus Kerry. In Kiev leeft dat idee met de dag meer.