Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Binnen/ buiten Syrië

De beelden van migranten op het strand in Griekenland, in de modder in Macedonië of aan de grens met Hongarije zijn schrijnend. Zo schrijnend dat ze de aandacht afleiden van de toestand in Syrië zelf. Terwijl die de reden is dat mensen uit dat land zichzelf en hun dierbaren zo’n helletocht aandoen. Daarom vandaag zes foto’s van het soort waarmee de krant doorgaans terughoudend is. Gruwelijke foto’s kunnen lezers van walging snel doen doorbladeren, en schieten dan hun doel voorbij. Fotoredacteur Natalia Toret heeft ze vandaag telkens gezet naast een foto van het soort dat u inmiddels kent: dat van vluchtelingen onderweg. Ook gruwelijk, trouwens. Maar ook in gruwelijk zijn er gradaties. Binnen Syrië, buiten Syrië. Zou u níet vluchten?