Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Bezuiniging NAM gaat 2000 banen kosten

De bezuinigingsoperatie bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat vóór eind 2016 tweeduizend banen kosten. Door de lage olieprijzen en de productiebeperkingen moet de NAM snijden in de kosten.

Het hoofdkantoor van Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).
Het hoofdkantoor van Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Foto ANP / Siese Veenstra

De reorganisatie bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), verantwoordelijk voor de gaswinning in Groningen, gaat vóór eind 2016 rond de tweeduizend banen kosten. Dat bevestigt een woordvoerder van de NAM na berichtgeving van Dagblad van het Noorden.

Niet alleen ontslagen bij NAM

De banen verdwijnen lang niet allemaal bij NAM zelf, daar zullen er 190 geschrapt worden. Het concern denkt niet dat er gedwongen ontslagen moeten vallen, volgens de woordvoerder, door “een natuurlijk verloop”.

De overige 1800 functies vervallen bij partijen waaraan de NAM werk uitbesteedt, zoals het consortium GLT Plus, dat gevormd wordt door Siemens, Yokogawa, Stork, Visser & Smit Bouw en Jacobs Engineering, verantwoordelijk voor onderhoud aan gasinstallaties. Alleen daar al zouden 500 tot 600 banen verdwijnen, volgens het regionale dagblad. Ook op de platforms in de Noordzee zullen banen verdwijnen, evenals bij buitenlandse aannemers.

Bezuinigingen door lage olieprijzen

Dat NAM moest gaan snijden in de kosten werd in mei al bekend. Het Financieele Dagblad bracht toen op basis van een interne memo dat de kosten van de maatschappij met een kwart omlaag moesten om de financiële doelen voor 2015 te halen.

NAM moet bezuinigen door de dalende olie- en gasprijzen en de opgelegde productieverlagingen door het ministerie van Economische Zaken.

De NAM is verwikkeld in rechtszaken die tegen het bedrijf zijn aangespannen. Begin september bepaalde de rechter in Assen dat de NAM de financiële schade moet compenseren die is ontstaan bij de woningbezitters in het aardbevingsgebied in Groningen. Die compensatie komt niet in gevaar door de bezuiniging, aldus de woordvoerder.

Lees ook: uit NRC Handelsblad De NAM betaalt, maar afrekenen duurt nog even.