Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Anish Giri in Bakoe

De veiligheidsmaatregelen bij het World Cup toernooi in Bakoe zijn in overeenstemming met het belang van deze wedstrijd, die een prijzenfonds van 1,6 miljoen dollar heeft en waarvan de twee finalisten volgend jaar een plaats krijgen in het kandidatentoernooi voor het wereldkampioenschap.

De 128 spelers die vorige week vrijdag aantraden moesten niet alleen door elektronische poortjes gaan en hun telefoontjes inleveren, maar ze mochten ook geen horloge of pen meenemen. Er zijn de afgelopen jaren zoveel gevallen geweest van deugnieten die zich door computers hun zetten lieten influisteren, dat waakzaamheid geboden is.

Het is een knock-out toernooi, waarin afgelopen vrijdag nog 32 spelers over waren. Grote schakers zijn al uitgeschakeld. Boris Gelfand verloor in de eerste ronde van de veel zwakkere Chileen Cristobal Henriquez Villagra en in de volgende ronde werd Levon Aronian uitgeschakeld door de Oekraïener Alexander Aresjtsjenko.

Het was al een klein wonder dat Aronian en twee andere Armenen, Gabriel Sargissian en Hrant Melkumyan, in Bakoe meespeelden. Door het conflict om Nagorno-Karabach, de door Armenië bezette enclave in Azerbajdzjan, zijn Armenen in Azerbajdzjan normaal gesproken ongewenst. In Bakoe zijn de drie Armenen na twee ronden al uitgeschakeld, en misschien wel blij dat ze veilig naar hun land terug konden.

Anish Giri is nog wel in de strijd. Hij begon in zijn eerste partij met een immense maar vergeefse krachtsinspanning tegen de Oegandees Arthur Ssegwanyi, die in een gevecht van 158 zetten niet op de knieën kon worden gebracht. Daarna ging het vlotter. Giri won hun tweede partij vrij gemakkelijk.

In de tweede ronde speelde hij tegen de Rus Alexander Motyljov eerst twee korte remises en daarna won hij hun tiebreak zonder problemen met 2-0.

In de derde ronde, die donderdag begon, treft hij een zwaargewicht, de Hongaar Peter Leko, die net als Giri zelden verliest. Magnus Carlsen, die graag wat dolt met Giri, twitterde sarcastisch: „Ik verheug me echt op @anishgiri tegen Leko in de volgende ronde”, met de hashtag ‘#9draws’.

Negen remises, een schrikbeeld. Hun eerste partij werd remise. Het leek erg opwindend, maar alleen voor mensen die niet beseften dat de spelers bijna alle 29 zetten thuis al op hun computerscherm hadden gezien. Maar vrijdag won Giri hun tweede partij, zo plaatste hij zich voor de vierde ronde. Wesley So - Csaba Balogh, World Cup 2015

1. c4 e5 2. Pc3 c5 3. g3 Pc6 4. Lg2 g6 5. a3 Pge7 Nonchalant. Zwart denkt dat het niet uitmaakt in welke volgorde hij zijn zetten doet. 6. Pe4 Maar na dit alerte antwoord moet zwart een opstelling innemen die hij niet gewild heeft. 6...Pf5 7. d3 Le7 8. e3 h5 9. Pe2 Kf8 10. P2c3 Kg7 11. Pd5 Wit beheerst de witte velden. 11...a5 12. 0-0 d6 13. d4 Een mooie zet waarmee zwart hard wordt aangepakt. 13...cxd4 14. exd4 Pcxd4 Hij laat het zich aantonen. Ook na 14...f6 zou wit groot voordeel hebben. 15. Pxe7 Pxe7 Ook na 15...Dxe7 heeft 16. Lg5 grote kracht. 16. Lg5 Eerst pakte hij de witte velden, nu de zwarte. 16...f5 17. Lf6+ Kf7

Zie diagram

Het lijkt nog te gaan voor zwart, want na 18. Lxh8 fxe4 gaat wits loper verloren. 18. f4 Maar deze sterke zet leert anders. Zwarts stelling wordt ontwricht. 18...fxe4 Er zat niets anders op. 19. fxe5 Pf3+ 20. Lxf3 exf3 21. Lxh8 Wit heeft beslissend materiaal gewonnen. 21...Db6+ 22. Tf2 Lg4 23. exd6 Td8 24. c5 Dxc5 25. Db3+ Pd5 26. Le5 a4 27. Dxa4 Te8 28. Dd4 Overgang naar het eindspel is de simpelste manier om te winnen. 28...Dxd4 29. Lxd4 Te4 30. Lc5 Ke6 31. Td1 b6 32. Lb4 Pxb4 33. axb4 Kd7 34. h3 Zwart gaf op. Na 34...Lxh3 35. Txf3 Lf5 36. Tc3 wint wit makkelijk.