Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

‘Als Wilders praat, gebeurt er iets op de tribune’

De Tweede Kamer wordt dagelijks overspoeld door bezoekers. Wie zijn het en wat willen zij?

Wie Jan Rinkel (56)

Is IT-portfoliomanager bij de Raad voor de Rechtspraak

Wanneer 16 en 17 september

Foto David van Dam

Er waren bij de Algemene Politieke Beschouwingen weinig mensen op de publieke tribune die er zo uitzagen als u: pak, stropdas. Was u hier voor uw werk?

„Ik vroeg het me af bij al die mensen om me heen: waarom zit jij hier? Voor mij is het helemaal privé, ik heb twee dagen vrijgenomen om erbij te zijn. Ik neem er al jarenlang vrij voor, maar dan volgde ik het op televisie. Ik dacht: ik ga nu eens kijken wat er in de zaal gebeurt. Door mijn werk heb ik een speciale belangstelling voor de justitiebegroting. Ik hoorde Kamerleden doen alsof er door de bezuinigingen op de rechtspraak zeven gerechtsgebouwen echt gesloten worden. Dat is niet zo, maar op die manier leeft het wel.”

Was u al eerder in de Tweede Kamer?

„Een keer of tien. Ik zit in de VVD-fractiecommissie in Houten, ik was hier voor rondleidingen en workshops. En ik ken VVD-Kamerlid Perjan Moors. In Houten heb ik actief meegedaan aan zijn campagne om in de Tweede Kamer te komen.”

Dus u bent nog bij hem langsgelopen?

„We hebben even koffie gedronken, ja.”

Had u een boodschap voor hem?

„Nee, we hebben bijgepraat over Houten, ook zijn woonplaats. Houten is eerder wel eens bevraagd door het COA [Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, red.] en toen hadden wij geen mogelijkheden. Ik heb gezegd dat we nu in de fractie niet categorisch nee zouden zeggen, als je het goed en zorgvuldig organiseert.”

U neemt vrij voor de politiek, wilt u zelf de politiek in?

„Mijn vrouw zou daar niet zo happy mee zijn. En als je thuisfront er niet achter staat, moet je het niet doen, vind ik.”

U staat als VVD’er nog steeds volledig achter dit kabinet?

„Ja, volledig. Ik moet wel zeggen: mijn vrouw werkt in de zorg en ik hoor van haar over de gevolgen van de bezuinigingen. Ik vind dat ík hard werk, in de zorg is het echt bikkelen. Ik begrijp goed dat je beleid wilt waarbij iedereen zoveel mogelijk voor zichzelf zorgt, maar wie het nodig heeft, moet zorg kunnen krijgen. En of dat nu zo is, daar heb ik wel eens twijfels over.”

Wat denkt u: maakt het voor het kabinet en de Tweede Kamerleden uit dat er publiek op de tribune zit?

„Dat denk ik wel. Dáárom voeren ze dit spel op. Het publiek moet van de bodes rustig zijn, maar ze horen beneden natuurlijk wel de reacties. Als Wilders opstaat, gebeurt er iets op de tribune. Ook bij mij. Ik vind het moeilijk om niet non-verbaal te laten blijken wat ik ervan vind als hij oproept tot onrust in de straten tegen de komst van vluchtelingen. Bij anderen merk ik die afkeuring ook, en soms ook steun. En veel mensen vinden het gewoon leuk als hij praat: sensatie.”

Volgend jaar zit u weer op de tribune?

„Ik kom zeker weer. Ik vind het fantastisch om in het centrum van de democratie te zitten.”