Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

‘Afgezette president Burkina Faso krijgt weer de macht’

De Senegalese president Macky Sall (links) en zijn Beninese collega Thomas Boni Yayi (rechts) poseerden eerder vandaag voor een foto samen met de afgezette interim-president van Burkina Faso, Michel Kafando (midden).
De Senegalese president Macky Sall (links) en zijn Beninese collega Thomas Boni Yayi (rechts) poseerden eerder vandaag voor een foto samen met de afgezette interim-president van Burkina Faso, Michel Kafando (midden). Foto: Reuters / Joe Penney

De twee dagen geleden door militairen afgezette interim-president Michel Kafando krijgt weer de macht in Burkino Faso. Dat maakte Thomas Boni Yayi, de president van buurland Benin die heeft bemiddeld, zojuist bekend volgens persbureau Reuters.

Boni Yayi deed zijn uitspraak na een gesprek met generaal Gilbert Diendéré, die na militaire coup donderdag tot president werd benoemd. Reuters citeert:

“We gaan de transformatie opnieuw beginnen - onder leiding van burgers, met Michel Kafando.”

Wat de precieze voorwaarden zijn voor de terugkeer van Kafando maakte Boni Yayi nog niet bekend. Tegen AFP zei hij dat alle betrokkenen morgen weer bijeenkomen en dan meer bekendmaken “aan de hele wereld”.

27 jaar aan de macht

Kafando vervult sinds vorig jaar oktober de rol als interim-president van Burkina Faso, nadat na een volksopstand president Blase Compaoré was afgezet, die toentertijd al 27 jaar aan de macht was. Volgende maand zouden de eerste verkiezingen na de afzetting plaatsvinden.

De militairen die de coup gepleegd hebben zijn lid van een twaalfhonderd man sterke presidentiële garde die trouw is aan de oude president. De interim-regering wilde de elite-eenheid ontbinden, waardoor de spanningen al maanden oplopen.