Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

ACM: samenwerkende huisartsen hoeven niet bang te zijn voor boete

Foto: ANP / Koen Suyk

Huisartsen krijgen van de ACM meer ruimte om krachten te bundelen tegen verzekeraars. Wie toch de wet overtreedt, krijgt eerst een waarschuwing. Dat zegt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), vandaag in NRC Handelsblad.

De toezichthouder zal zich volgens Fonteijn mild opstellen als huisartsen, fysiotherapeuten of logopedisten onverhoopt de wet overtreden bij samenwerking. Huisartsen zijn dit jaar in verzet gekomen tegen alle regels en eisen die zorgverzekeraars hun opleggen. Zij voelen zich machteloos omdat de mededingingswet hun zou verbieden zich te verenigen in de onderhandelingen met de verzekeraar.

“Er mag veel”

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), zegt dat er veel misverstanden bestaan over de wetgeving. Volgens hem is die “verkramping” niet nodig. Hij zegt dat er “heel veel” wel mag.

“Zolang de samenwerking goed is voor je patiënten heb je niets te vrezen.”

De autoriteit kan tot nu toe achteraf boetes opleggen als huisartsen, fysiotherapeuten of logopedisten afspraken maken die niet in het belang zouden zijn van de patiënt. Voortaan krijgen de zorgverleners de kans om eventueel ongewenst gedrag aan te passen voordat er gestraft wordt.

Vandaag publiceert de toezichthouder haar nieuwe “uitgangspunten”. De zorgverleners blijven wel onder de mededingingswet vallen. Fonteijn:

“Je mag niet onderling wijken verdelen of collectief een zorgverzekeraar boycotten. Je mag niet de vestiging van nieuwe huisartsen tegenwerken. Dat is de grens die er gewoon is.”

De ACM breidt het toezicht op de zorg de komende tijd fors uit en verdrievoudigt de omvang van de zorgafdeling. De ACM gaat meer zelfstandig onderzoek doen en gegevens verzamelen. Fonteijn erkent dat de kennis en informatie op dit terrein verbeterd kan worden.

Fusieverbod

Deze zomer verbood de ACM voor het eerst een fusie tussen twee ziekenhuizen in de regio Dordrecht omdat de concurrentie te veel beperkt zou worden. Sinds 2004 keurde de toezichthouder alle aangemelde 23 ziekenhuisfusies goed. Volgens Fonteijn is er te veel aandacht voor deze “digitale” uitkomst.

“Het is de afgelopen paar jaar bij ons vaak een dubbeltje op zijn kant geweest of een fusie werd toegestaan of niet.” Het zijn volgens Fonteijn complexe afwegingen van veel belangen. “Het zijn in ons bestuur hele inhoudelijke debatten.”

Bij de laatst beoordeelde fusie baseert de ACM zich op gegevens over patiëntengedrag uit 2010.

“Feit is dat we het daarmee moeten doen. We doen ons stinkende best om aanvullende gegevens te krijgen bij een fusietoets, via bijvoorbeeld huisartsen, cliëntenraden en andere ziekenhuizen. Maar het is zo dat die grond onder onze voeten harder kan zijn. Dat maakt het lastig.”

Lees het interview vandaag in NRC Handelsblad: ‘Huisarts hoeft niet bang te zijn voor boete’.