Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Ach, als je maar gelukkig bent

19
19

Wie zal bepalen wat echt geluk is? Soldaten komen kapot terug uit een oorlog. Maar later kijken ze er soms op terug als een gelukkige tijd. Was het de kameraadschap? Het gevoel dat alle beslissingen er toe deden en dat je niet kon aarzelen? Is dat geluk?

Jonge ouders worden geradbraakt door doorwaakte nachten en soms onderlinge conflicten over werkverdeling. Maar tegelijkertijd prijzen ze zich vaak gelukkig. Omdat ze nu een duidelijk doel in het leven hebben?

Life, Liberty and the pursuit of Happiness, zo omschreven in 1776 de Amerikaanse verlichtingsrevolutionairen het hoogste goed van hun nieuwe samenleving. Die Amerikaanse individualistische moraal heeft sindsdien de wereld veroverd. Maar zijn we gelukkiger geworden? En is die Happiness eigenlijk wel nodig?

In een gesprek met Ellen de Bruin legt in deze bijlage de psycholoog Ab Dijksterhuis een bijl aan de wortel van de moderne westerse geluksopvatting. Het zijn niet alleen de omstandigheden en je gedrag die je gelukkig maken. Het zijn ook niet alleen die zaken die je moet verbeteren als je gelukkiger wilt worden. Helemaal in de moderne trend van mindfulness en meditatie roept hij op om ook te kijken naar dat ego in ons dat zo graag gelukkig(er) wil zijn. Van wie zijn al die gedachten eigenlijk? Het zou al schelen als we afstand namen tot de ‘eigen’ gedachten en gevoelens.

Het is een bijzonder gesprek met een vooraanstaande wetenschapper, die duidelijk worstelt met zijn onderwerp. Je wordt al weer nieuwsgierig naar zijn vólgende boek.

Verderop beschrijft Lucas Brouwers een verrassende ontdekking aan een toch al bijzondere vis: de coelacant, die al 65 miljoen jaar uitgestorven zou zijn maar in 1938 gewoon bleek rond te zwemmen. Over dat dier schreef de – écht niet bijster gelukkige – dichter Gerrit Achterberg in 1953 een beroemd en schitterend gedicht

En allen die om deze vis heenstonden voelden zich op dat ogenblik verslonden door de miljoenen jaren achter hen.