Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

herman vuijsje, socioloog

Leden van de Staten-Generaal, in deze tijd van ideologische versnippering moeten wij zuinig zijn op gedeelde waarden, en actief bij het uitdragen daarvan. De overheid heeft daarbij een voorbeeldfunctie en dat geldt ook voor mij en mijn familie. Te lang zijn wij vriendschappelijk omgegaan met onaardige, ja gemene mensen, onder het motto dat het met hen zo goed zakendoen is. Wij willen onze kinderen de beelden besparen waarop wij het glas heffen met mensen die Nederlandse vliegtuigen laten neerschieten. We generen ons als ze ons zien theedrinken met mensen die homoseksuelen of godslasteraars stokslagen geven of laten stenigen. Voortaan laten wij dat over aan onze ministers en drinken wij thee met mensen waaraan onze dochters en alle Nederlanders een voorbeeld kunnen nemen. Waardenmanagament wordt een belangrijke pijler van mijn koningschap.