Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Bram van Kempen, Kapelle

We leven in onzekere tijden, van veel schuld en weinig inkomsten. En nu het beter dreigt te worden, de economie weer begint te groeien en mensen weer wat meer kunnen uitgeven, ontstaan er ook weer theorieën als het economisme van Jesse Klaver. Een theorie die volkomen tegen het ‘rendementsdenken’, en het Westerse kapitalisme, ingaat. Deze theorieën schetsen mij een zeer sombere toekomst. Een toekomst waarin er geen geld meer wordt verdiend, maar alleen nog maar schuld wordt opgebouwd. Een toekomst waarin we een economie als die in de jaren ’90 nooit meer terug zullen zien. Maar aan het einde van de dag kunnen we deze zorgen gelukkig achter ons laten. Want onze staatsman heeft gesproken. Dus ja, die nieuwe voetbal, die komt er wel!