Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Thomas van Slobbe, Groesbeek

In de Troonrede staat niets over het feit dat veel kinderen denken dat diepvriesspinazie in vierkante blokjes aan de struiken groeit. Natuur is helemaal geen thema. Geen woord over hoe gezond natuurbeleving is, hoeveel stress of depressiviteit het kan voorkomen, hoeveel lusteloosheid, hoeveel zorgkosten, hoeveel vervreemding. Geen woord over de smaak van zelfgeplukte bramen. Over het gevoel van vrijheid als de wind strak door je haren waait. Over de schoonheid van een goudvink. Terwijl het juist die kwetsbare elementen van het leven zijn, die onze bescherming verdienen. Om, als land, weer op verhaal te komen.