Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Sywert van Lienden, G500

Beste Willem, daar sta je dan. Je zag dit moment al zo vaak in je dromen. En daar is ’t dan. Een Troonrede vol koopkrachtwolken, bbp-cijfers en hoopvolle economische indicatoren. Bobby Kennedy zei het al in 1968: „Het probleem van het bbp is dat het alles meet, behalve dat wat ertoe doet.” Wat doet ertoe? Geluk. En we zijn nu een beetje bang, Willem. Bang voor IS. Bang voor de baas. Bang voor de ander. Onderzoek toont: economische groei leidt niet tot meer geluk, meer geluk leidt wel tot hogere economische groei. Laat die Troonrede en wordt een ceremoniële en koninklijke humeurtherapeut: dans, eet, lach en vier met ons en maak wat extra Lucky’s. Je zult zien: het land is zo weer uit het slop.