Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Zihni Özdil, publicist

Leden van de Staten-Generaal, Nederlanders hebben veel hervormingen moeten doorstaan. Eerder kondigde ik de participatiesamenleving aan. Dit jaar moet u nuchter blijven. Nuchter participerend naar de toekomst: zonder vaste contracten of pensioenen en, net als in de Middeleeuwen, uw familie of kerk als vangnet bij ellende. Vanaf 2016 zal ik daarom uw Flex-Koning zijn. Mijn vaste uitkering verdwijnt. Net als u zal ik op flexbasis opdraven wanneer ik een opdracht krijg. Daarna stuur ik een factuur. U zult mij voortaan ook op een bakfiets zien. Geen achterhaald paneel van dienende slaven op de Gouden Bakfiets, maar een portret van Johan Vlemmix. U mag zich gesteund weten dat ik zo bijdraag aan ons project om Nederland volledig te individualiseren, ik bedoel flexibiliseren, ik bedoel participeren.