Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Tim Wagemakers, redacteur De Balie

Leden van de Staten-Generaal, zie hoe de mening het afgelopen jaar dieper is ingegraven in de loopgraven van het eigen gelijk. Aan de ene kant de goedpraters, de wegwuivers, de gekwetsten, de vluchtelingen. Aan de andere kant de racisten, de gelukszoekers, de tunnelkijkers, de angstigen. Daar staat ieder dan, aan één kant van de kloof tussen arm en rijk, volksfeest en racisme, uitgestoken hand of afwerend gebaar. De regering zet daarom dit jaar in op empathie. Voor het ándere standpunt, wat dat ook mag zijn. Achterover leunen kan wel degelijk goed zijn, als het is om naar de ander te luisteren