Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Piet Borst, kankeronderzoeker

Wat gruwelijk mist zijn investeringen in nieuwe kennis. Er is wel geld voor consumptie nu, maar geen geld voor de kennis-intensieve banen waarmee onze (klein)kinderen straks kunnen concurreren op de wereldmarkt. De half miljard aardgasgeld, die bij het onderzoek is weggehaald, komt niet terug nu de economie aantrekt. Het blijft bij het ‘uitbouwen van sterke punten in de wetenschap’ en ‘keuzes maken’, maar dat is alleen herverdeling van schaarste. Waarom kunnen de Duitsers zonder aardgasbaten hun begroting sluitend krijgen en ruim in onderzoek investeren en Nederland niet? Durf en visie ontbreken hier kennelijk.