Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Hannah Bovenkerk, Amsterdam

In 2019 zal de helft van de volwassenen in Nederland 50-plus zijn. De huidige 50-plusser is vitaal, goed opgeleid en wil zijn kennis en ervaring delen met anderen. De hele dag aquarelleren, golfen of lezen wordt stomvervelend zolang daar geen werk in welke hoedanigheid dan ook tegenover staat. Leeftijdsdiscriminatie ontstaat vooral door vooroordelen. Het beeld van de uitgebluste, krakkemikkige of mopperende oudere overheerst. Terwijl uit onderzoek blijkt dat ouderen juist over die eigenschappen beschikken die node worden gemist door de jongere generatie. Een enkeling lukt het om door deze barrière heen te breken: prinses Beatrix (75), Paul van Vliet (80), Nico van Hasselt, huisarts (90). Hun ‘klanten’ bepalen zelf wat zij belangrijk vinden. Het wordt tijd dat de arbeidsmarkt dat tot zich laat doordringen.