Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Alexander Pechtold, D66

Minder cadeautjes, meer banen. Die optimistische boodschap miste ik in de Troonrede van het kabinet. Het was mij een te somber verhaal. De koning mocht de krantenkoppen van de afgelopen weken met al het gelekte nieuws nog eens samenvatten. En waarom toch moesten de vluchtelingen en de duurzaamheid worden afgeraffeld in een voetnoot? Een gemiste kans! Er is reden voor optimisme. Als we het goede blijven doen. Een fatsoenlijke opvang voor vluchtelingen en een eerlijke verdeling over Europa. En, niet als Sinterklaas de mensen paaien met geleend geld, maar als banenmotor aan de slag om 600.000 werklozen aan een baan te helpen. Dat is mijn doel. Minder cadeautjes, meer banen.