Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

m/v van de week siegfried woldhek

We zagen ze op Prinsjesdag, natuurlijk. Maar de volgende dag bracht híj alweer een werkbezoek aan het Inspectoraat-Generaal der Krijgsmacht in Hilversum. En zíj bezocht als erevoorzitter van het Platform Ambassadeurs Muziekonderwijs een instrumentendepot in Amsterdam. Om diezelfde avonds gastheer en -vrouw te zijn van een galadiner op paleis Noordeinde voor de Raad van State, waarvan hij voorzitter is.

Ach, het is hun werk, zult u denken? En met welk gezicht gaan wij elke dag naar ons werk? Máxima straalt, elke dag. Moet zij meer dan honderd paar handen schudden, zoals woensdagavond, dan krijgen meer dan honderd mensen een warme glimlach. En wordt Willem Alexander weer eens door een horde schoolkinderen met mobieltjes opgewacht, zoals vorige week in Panningen, dan filmt hij de leerlingen met zijn eigen smartphone terug en steekt zijn tong uit. „Zo ziet dat eruit”, zei hij lachend. „Kijk elkaar eens in de ogen. Dat is veel leuker.”

Koning en koningin zijn is meer dan een vorstelijk bestaan.