Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

opnieuw

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Architect Henk Mühren (68) nam zomer 1982 zoon Thijs (34, internetondernemer) voorop zijn motor op de oprit van de buren aan de Heerenweg 136 in Heiloo.

„Het was de eerste poging om Thijs te besmetten met het motorvirus. Zolang ik weet, zijn er in mijn familie motoren. Als jochie, geboren en getogen in Heiloo, zat ik bij uitstapjes tussen mijn ouders in. Mijn vader had geen autorijbewijs. Hij was huisschilder. Hoe de zaken liepen, zag je aan welke motor hij had. Goede tijden brachten mooie exemplaren, slechte tijden betekenden oude barrels. Op mijn achttiende stierf mijn vader en kreeg ik zijn motor: een NSU Lux, 200 cc; een tweetakt, meer een veredelde brommer. Het ging destijds al langer slecht. Na drie jaar verkocht ik deze, met enig schuldgevoel. Vervolgens deed ik zeven jaar niets met motoren. Het was een rumoerige tijd. Pas toen ik mijn huidige vrouw leerde kennen, werd ik rustiger. Een eigen bedrijf, hard werken, aandacht voor mijn gezin. Toen kocht ik ook weer een motor: deze Triumph Tiger 650 cc. Technisch interessant. Mooi geluid. Dat ik Thijs voorop zette, kwam ook omdat ik trots was. Het ging goed met me. En ik wilde dat mijn vader het kon meemaken. Nadien nam ik Thijs vaak mee, liet hem zelfs al op zijn zestiende alleen op de motor rijden. Toch nam hij rustig zijn tijd. Hij had aanvankelijk meer met auto’s en haalde pas vijf jaar geleden zijn motorrijbewijs. Zo’n motorvirus heeft met snelheid weinig te maken. Het gaat om de vrijheid tijdens het rijden. En om het sleutelen. Dat laatste vindt Thijs ook steeds leuker. Daar ben ik best trots op. Wat kun je anders doen als ouders dan zo goed mogelijk je liefde doorgeven?”