Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

5

Reis licht, snel en slim. Ivo Weyel, reiziger van beroep, geeft bagagetips.

De IATA is een overkoepelende organisatie van vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen die grote invloed heeft op de internationale vliegwereld. IATA’s wil is vaak wet. Ook in het bepalen van de maten van koffers die in vliegtuigcabines mogen worden meegenomen. Afgelopen juni decreteerde IATA dat handbagage niet groter mag zijn dan 55 x 35 x 20 centimeter. Alleen, ruim een jaar geleden verordonneerde IATA ook al zoiets, alleen met andere (grotere) maten. Dus wie toen een goedgekeurde koffer kocht, is nu de klos. Bovendien zijn er legio vliegmaatschappijen die zich er niet aan houden. Dus het blijft een kwestie van fingers crossed bij het inchecken. Hieronder een paar bagagetips.