Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een „feestboerderij” in Friesland.

Huis De stolpboerderij van architect Hans Kuiper (64) en zijn vrouw Marieke Kuiper-Oudejans (47, eventmanager) staat al sinds 1882 „onverwoestbaar” in het Friese Oppenhuizen. Acht jaar geleden kochten ze de kolos met de hooizolders er nog in. „We hebben het helemaal leeg getrokken, en toen kwam deze houten kathedraal tevoorschijn, wel dertien meter hoog.” Aan de voorkant van de boerderij (door de klapdeuren links achterin) bouwde Kuiper het woongedeelte, met een keuken, zes slaapkamers, vier badkamers, een overloop van glas en een sauna. „De gemeente dacht dat ik een bordeel wilde beginnen en gaf pas een bouwvergunning toen ik uitlegde dat ik hier met mijn gezin kwam wonen.”

De deel De ruimte op de foto, ‘de deel’ , liet Kuiper opnieuw bestraten en hij maakte er een open haard, zo groot „dat er wel een varkentje aan het spit kan ronddraaien”. Ze zitten graag bij het vuur met de kinderen: Sam (23) en Jesse (20, niet op de foto) en Mimi (9, op de grond) en Tess (7, op de schouders van Sam). „’s Avonds in het donker kun je het dak niet zien, dan voelt het alsof je hier buiten zit.” Het is een feestboerderij, vindt Kuiper: „ Op onze bruiloft, vijf jaar geleden, hebben we hier binnen met driehonderd man gegeten en gedronken.” Het interieur noemt hij „eclectisch”; antieke Louis XVI-stoeltjes staan naast barkrukken uit een Amsterdams café.

Van Ikea „Negentien Billy’s” (niet op de foto).

Bij brand meenemen „De brandblusser.”

Lenny Gerdes