Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

‘Tarieven ziekenhuis openbaar’

Toezichthouder ACM pleit ervoor om de tarieven die ziekenhuizen en zorgverzekeraars met elkaar afspreken, openbaar te maken. Dat zegt bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van de Autoriteit Consument & Markt morgen in NRC Weekend.

Patiënten lopen dit jaar een verplicht eigen risico van minimaal 375 euro op hun ziektekostenpolis en volgend jaar 385 euro. Maar verzekerden kunnen vooraf niet tarieven tussen ziekenhuizen vergelijken. Die worden door ziekenhuizen en verzekeraars geheim gehouden omdat het concurrentiegevoelige informatie zou zijn.

De Nederlandse Zorgautoriteit, een andere toezichthouder, is onlangs voor de rechter gedaagd om die tarieven toch openbaar te maken. Fonteijn steunt de roep om openbaarheid. „Ik steun het helemaal: openheid van die tarieven helpt enorm. Ik zie niet in waarom die prijslijsten niet openbaar zouden kunnen zijn.” Er zijn volgens Fonteijn wel grenzen aan die openbaarheid, want er moet geen concurrentiegevoelige informatie naar buiten komen. „Het kan bijvoorbeeld niet als met het ene ziekenhuis al tarieven zijn afgesproken, maar met het andere nog niet.”