Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Wat u moet weten om de vluchtelingencrisis te begrijpen

Macedonische politie probeert de stroom migranten in bedwang te houden bij de grens met Griekenland, in de buurt van het plaatsje Idomeni.
Macedonische politie probeert de stroom migranten in bedwang te houden bij de grens met Griekenland, in de buurt van het plaatsje Idomeni. Foto Reuters / Yannis Behrakis

Dit waren de spraakmakendste artikelen die ik afgelopen week in NRC Handelsblad, nrc.next en op nrc.nl en NRCQ heb gelezen.

Waarom zijn Duitsland en Zweden zo populair bij vluchtelingen? Hoeveel asielzoekers kunnen wij aan? En wanneer houdt het op? Dat zijn drie van de 22 vragen over de vluchtelingencrisis die we deze week stelden én beantwoorden. Een noodzakelijke handleiding voor iedereen die wil meepraten over de pakweg 400.000 vluchtelingen die dit jaar al naar Europa kwamen.

Het tweede grote thema van de voorbije week was natuurlijk Prinsjesdag. Collega Mark Kranenburg luisterde aandachtig naar de koning en gaf verklarend commentaar bij de Troonrede.

Het was een optimistische Troonrede. Maar al die nieuwe banen die het kabinet in het vooruitzicht stelt, laten op zich wachten, stelt collega Mark Beunderman vast. Hij zette de vier oorzaken voor de hoge werkloosheid in Nederland op een rij. Michiel Dekker en Jeroen Wester stelden dan weer vast dat de uitgaven aan de zorg alweer harder groeien dan de economie.

De commentatoren en columnisten van de NRC waren streng voor het kabinet. ‘De lastenverlichting Rutte-II maakt een haastige indruk’, luidde het commentaar van de krant. We vonden de Troonrede een ‘ongeïnspireerd’ verhaal. Columnist Marc Chavannes schreef dat de coalitie ‘fictie op fictie opstapelde en daarbij heel tevreden keek’. Collega Maarten Schinkel vindt de miljoenennota een ‘gemiste kans’. En Bas Jacobs zette op een rij wat de koning niét vertelde.

En de Gouden Koets? Die gaat nu drie tot vier jaar in onderhoud. Het rijtuig van de koning kent een lange geschiedenis van controverse, schreef Kees Versteegh in een heerlijk verhaal over Nederlands meest opvallende vervoermiddel.

Het grote nieuws in het Verenigd Koninkrijk was begin deze week de verkiezing van de nieuwe Labourleider Jeremy Corbyn. Hij dreigt de partijelite via gewone leden opzij te schuiven, aldus correspondent Titia Ketelaar. Labour neemt een groot risico, oordeelde NRC.

Van het harde nieuws naar de cultuur. Wie van fotografie houdt, moet de volgende dagen in Amsterdam zijn. Daar vindt op diverse locaties het Unseen Festival plaats. Een schatkamer vol onontdekte foto’s, schrijft Sandra Smallenburg. En ze voorspelt dat de liefhebber van fotografie op Unseen regelmatig van de ene in de andere verbazing zal vallen.

Van fotografie naar film: Eye Filmmuseum in Amsterdam heeft de ‘onnavolgbare maestro van het modernisme’ te gast. De tentoonstelling over Michelangelo Antonioni kreeg van Raymond van den Boogaard vijf sterren toebedeeld. Een aanrader dus.

En dan nog dit: op 14 november vindt in De Doelen in Rotterdam de zesde nacht van de NRC plaats. Dat wordt naar jaarlijkse gewoonte een rijke theateravond met interviews, muziek, fotografie, debatten, columns en veel humor. De avond wordt afgerond door onze meest populaire columnist Youp van ’t Hek. Hij speelt een try-out van zijn nieuwe theaterprogramma ‘Licht’. Deze week start de voorverkoop. Hier kunt u alvast tickets bestellen.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.