VUmc gaat dinsdag weer gedeeltelijk open

Schoonmakers afgelopen week aan het werk in het VU Medisch Centrum.
Schoonmakers afgelopen week aan het werk in het VU Medisch Centrum. Foto ANP/Remko de Waal

Aankomende dinsdagochtend zullen de eerste patiënten terugkomen naar het VU Medisch Centrum. Naar verwachting zal de volgende dag het ziekenhuis weer volledig in bedrijf zijn. Het ziekenhuis is dan tien dagen gesloten geweest vanwege grote wateroverlast.

Dat maakt het ziekenhuis bekend in een persbericht dat het zojuist verstuurde. Maandag zal de definitieve beslissing volgen over de heropening. Dinsdag zullen ook weer de eerste operaties plaatsvinden. Het ziekenhuis heeft contact opgenomen met patiënten in verband met het plannen van hun operaties.

Inmiddels zijn alle technische voorzieningen weer opgestart, maar worden sommige nog onderworpen aan testen. Ook verrichten technici de komende dagen nog een aantal noodzakelijke reparaties. De schade van de overlast en de daaropvolgende sluiting van het ziekenhuis loopt in de tientallen miljoenen, zo schatte de Raad van Bestuur eerder.

Polikliniek al langere tijd weer open

De polikliniek van het VUmc is inmiddels wel weer open en ook geneeskundestudenten volgen alweer colleges in het ziekenhuis.

Het ziekenhuis moest vorige week sluiten nadat een geknapte waterleiding in de naastgelegen Van der Boechorstraat voor grote wateroverlast had gezorgd. Alle 339 patiënten werden óf ontslagen uit het ziekenhuis of elders ondergebracht omdat het VUmc de juiste zorg niet meer kon garanderen.

Grote boosdoener was het ketelhuis, dat verloren is gegaan. Dat zorgt voor koud en warm water en ook voor stoom en gezuiverd water, belangrijk voor de sterilisatie in en van het ziekenhuis. Daarnaast moeten alle elektrische apparatuur en alle liften weer werken. Omdat de liften vorige week niet meer werkten zorgde dat voor vertraging bij de evacuatie van het ziekenhuis.

De asfalteringswerkzaamheden bij de Van der Boechorstraat beginnen maandag. Van de kapotte waterleiding is 30 meter pijp vervangen. De gemeente Amsterdam doet onderzoek naar de toedracht, in de hoop een verantwoordelijke te kunnen aanwijzen.