Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Duurzaamheid

Mogelijk miljardenboete Volkswagen vanwege fraude emissiesoftware

Een fabriek van Volkswagen in Wolfsburg, waar ook het hoofdkantoor van de Duitse autofabrikant staat.
Een fabriek van Volkswagen in Wolfsburg, waar ook het hoofdkantoor van de Duitse autofabrikant staat. Foto: Reuters / Fabian Bimmer

Volkswagen heeft volgens de Amerikaanse milieuwaakhond geknoeid met de software in een aantal dieselmodellen, om daarmee metingen van schadelijke stoffen te kunnen manipuleren. Het Duitse autoconcern hangt een miljardenboete boven het hoofd.

De gemanipuleerde software zit volgens de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) in dieselauto’s van Volkswagen en dochterbedrijf Audi die tussen 2009 en 2015 zijn verkocht. Een medewerker van het EPA zei volgens persbureau Reuters in een telefonische persconferentie:

“Kort gezegd hadden deze auto’s software die de emissiecontroleapparatuur uitschakelden als er gewoon gereden werd, en aanzetten als de auto’s werden getest op hun uitstoot.”

Volgens het EPA valt de schadelijke uitstoot van de auto’s, de Volkswagen Jetta, Beetle, Golf en Passat en de Audi A3, door de software tot 40 procent hoger uit, dan op de rollerbank wordt gemeten.

Miljoenenboete

Als de fraude kan worden bewezen, kan de Volkswagen Groep per auto waarin de software is geïnstalleerd een boete krijgen van 37.500 dollar. Volgens het EPA rijden er 482 duizend auto’s rond met de software, waardoor de totale boete kan uitkomen op 18 miljard dollar (bijna 16 miljard euro).

Een woordvoerder van Volkswagen laat tegenover Reuters weten op dit moment geen commentaar te kunnen geven. “We werken volledig aan het onderzoek mee.” EPA schrijft in een persbericht dat de eigenaren van de auto’s niet hoeven te vrezen voor hun veiligheid. Het is daarom op dit moment ook niet nodig om langs de garage te gaan, aldus de milieuwaakhond.