Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

VS versoepelen handelsbeperkingen met Cuba

De Amerikaanse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana.
De Amerikaanse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana. Foto AP/Ramon Espinosa

De Verenigde Staten versoepelen de beperkingen op het handelsverkeer met Cuba, waardoor Amerikaanse bedrijven vanaf nu weer makkelijker zaken kunnen doen met Cuba. De opgeheven beperkingen hebben betrekking op het maken van reizen, telecommunicatie, internetdiensten, bedrijfsvoering en bankieren.

Verder mogen Amerikaanse bedrijven zich weer vestigen in Cuba. Dat meldt AP. De versoepeling betreft vooral Amerikaanse export, maar opvallend is dat Cubaanse apps nu geïmporteerd mogen worden naar de VS.

Volgende stap in herstel van de band

Het handelsbesluit is een volgende stap in het herstel van de banden tussen de twee landen. In augustus heropende de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry de Amerikaanse ambassade in de Cubaanse hoofdstad Havana. Die ceremonie was vooral van grote symbolische waarde. Acht maanden eerder maakten presidenten Obama en Raul Castro bekend dat de diplomatieke banden tussen beide landen zouden worden aangehaald.

ISOLATIE

In 1961 werden de betrekkingen tussen het communistische Cuba en de VS verbroken. Een jaar later kwam het bijna tot een nucleaire oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie vanwege raketten die het Kremlin op Cuba had gestationeerd.

Decennialang was er een embargo van kracht en probeerde Washington het regime van Fidel Castro te isoleren en omver te werpen. De afgelopen anderhalf jaar werden in het diepste geheim onder leiding van Canada en paus Franciscus gesprekken gevoerd, die uiteindelijk resulteerden in het herstellen van de onderlinge relatie.

Lees ook in NRC Handelsblad: Vlag van VS geeft Cubanen hoop