Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Succestrainer van Bayern overleden

Oud-voetbaltrainer Dettmar Cramer is op negentigjarige leeftijd overleden. De Duitser leidde Bayern München in 1975 en 1976 met spelers als Franz Beckenbauer, Sepp Maier, Uli Hoeness en Gerd Müller naar winst van de Europa Cup 1. Cramer was ook bondscoach van de Verenigde Staten, Egypte, Maleisië en Thailand. Cramer verwierf zijn bijnaam ‘Napoleon’ niet alleen vanwege alle successen met Bayern; hij was slechts 1,61 meter lang. Cramer adviseerde de Japanse voetbalbond en kreeg daarvoor een onderscheiding van keizer Hirohito. In Japan wordt hij gezien als grondlegger van het moderne voetbal. (ANP)