Via de app een parkeerplek boeken

Beeld Parku

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: nooit meer zoeken naar een parkeerplek.

Bedrijf: Parku
Oprichter: Christian Oldendorff (30)
Werknemers:32

Geen parkeerplek te vinden in het centrum van de stad, en je rijdt nu al een kwartier zoekend rond. Een herkenbare frustratie? De Duitse start-up Parku is deze week in Nederland begonnen en wil dit probleem voor je oplossen. Je boekt van tevoren een parkeerplek.

Hoe werkt het?

Bedrijven, parkeergarages en particulieren kunnen zich aanmelden op de site om hun lege en ongebruikte parkeerplaats aan te bieden. Jij kunt die plek dan online of via de app boeken, zowel van tevoren of ter plekke. Betalen doe je via creditcard of PayPal. Bij de parkeerplek aangekomen kun je de QR-code scannen bij de in- en uitgang van het parkeerterrein.

Wat zijn dat voor plekken?

Parku begon deze week in Amsterdam en Utrecht. Het gaat nu nog voornamelijk om parkeerplekken bij hotels en parkeergarages, waar je als particulier ook gewoon naartoe kunt rijden. Verwacht dus niet voor 3 euro per dag een plekje te vinden: je zult alsnog de normale kosten moeten betalen (denk aan 40 euro per dag voor een plek bij een hotel). De start-up claimt in 75 procent van de gevallen lagere parkeertarieven te bieden. Ze verdienen geld door een percentage van de opbrengst terug te vragen aan de eigenaar van het parkeerterrein.

parku

Bestond dit nog niet?

Jawel, in Nederland zijn ook andere partijen bezig met parkeren. MobyPark doet bijvoorbeeld bijna precies hetzelfde, en heeft vorige maand een samenwerking met de ANWB aangekondigd. Ook Parkyourcar is een parkeerstartup, die zich juist richt op parkeerruimte buiten het centrum.

Is dit alleen in Nederland?

ParkU heeft nu zo’n 5.000 parkeerplaatsen in meer dan 15 steden in Duitsland en Zwitserland. Mobypark heeft zo’n 17.000 gebruikers in 16 Europese steden.

    • Charlotte van ’t Wout