Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Verhoor Thalys-verdachte verloopt moeizaam

De verdachte die uit de Thalys op Station Rotterdam CS gehaald is vanochtend door een arrestatieteam afgevoerd op een brancard. Na controle in het ziekenhuis is hij overgebracht naar het politiebureau.
De verdachte die uit de Thalys op Station Rotterdam CS gehaald is vanochtend door een arrestatieteam afgevoerd op een brancard. Na controle in het ziekenhuis is hij overgebracht naar het politiebureau. Foto ANP/Jerry Lampen

Het verhoor van de verdachte man die vanochtend werd aangehouden nadat hij zich had opgesloten in een toilet van een Thalys-trein op het station Rotterdam Centraal verloopt moeizaam. Volgens de politie is er sprake van een taalprobleem.

Een politiewoordvoerder zegt dat de identiteit van de verdachte nog niet met 100 procent zekerheid is vastgesteld. Naar verwachting komt de politie morgen met een nieuwsupdate. Nadat de verdachte na zijn arrestatie eerst naar het ziekenhuis was gebracht omdat hij hyperventileerde, is hij aan het begin van de middag op het politiebureau gearriveerd.

Een persconferentie is echter uitgesloten, net als een nieuw persbericht. De politie wil “het niet groter maken dan dat het al is”, aldus de woordvoerder:

“We hebben het zekere voor het onzekere genomen. De man gedroeg zich verdacht en daar hebben we naar gehandeld. Dat zullen we de volgende keer ook weer doen.”

Onrust op Rotterdam Centraal

Vanochtend werd een groot deel van Rotterdam Centraal ontruimd nadat een man op het laatste moment de stilstaande Thalys richting Parijs was ingesprongen en zich in het toilet had opgesloten. Toen hij niet reageerde op oproepen van het toilet af te komen, werden hulpdiensten ingeschakeld. Toen hij ook niet wilde praten met een onderhandelaar pakte een arrestatieteam hem op.

Voor de zekerheid onderzocht de explosievenopsporingsdienst de Thalys, maar er werden geen wapens of bommen aangetroffen. In de rugzak van de man zaten alleen persoonlijke spullen. Rond 14.00 uur werd het treinstation weer volledig vrijgegeven. Wel moeten reizigers nog altijd rekening houden met vertraging.

Lees hier ons liveblog over de gebeurtenissen van vanochtend terug.