Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Vaart achter overname Ballast Nedam na nieuwe tegenvallers

Ballast Nedam heeft acuut de miljoenen nodig die de Turkse koper Renaissance in het bedrijf zal investeren.

Bouwbedrijf Ballast Nedam en het Turkse Renaissance zetten vaart achter de overname. Gisteravond publiceerde Ballast Nedam het biedingsbericht, waarin de aandeelhouders kunnen lezen tegen welk bedrag en onder welke voorwaarden ze hun aandelen Ballast Nedam kwijt kunnen aan de Turkse bouwer.

Die vaart is nodig, want van Ballast Nedam blijft steeds minder over. Het bod van Renaissance was pas al verlaagd van 1,55 euro per aandeel naar 30 cent. Dat was het gevolg van – weer onverwachte – tegenvallers, nu in de divisie Bouw en Ontwikkeling. Ballast Nedam wil niet zeggen waar die tegenvallers uit bestaan, behalve dat het faillissement van Imtech er mee te maken heeft en er lastige projecten zijn.

Het bedrijf lijkt de tegenvallers zelf ook niet te begrijpen. In het biedingsbericht staat dat Ballast Nedam een evaluatiecommissie met leden van de raad van commissarissen gaat optuigen om die tegenvaller van 20 miljoen te bestuderen. Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters vraagt zich af of de bestuurders ooit wel „in control” zijn geweest.

Vaart achter de koop is ook nodig, omdat Ballast Nedam acuut het geld nodig heeft dat Renaissance erin gaat steken. In de eerste zes maanden van het jaar leed het bedrijf 10 miljoen euro operationeel verlies, de orderportefeuille kromp sterk en het eigen vermogen daalde naar nul. Het bod van Renaissance is een reddingsactie.

Er was al afgesproken dat Renaissance 30 miljoen euro in Ballast Nedam zou storten, nu komt daar nog 17,6 miljoen euro bij. Ook zullen bij overname de banken – ING, Rabobank en Royal Bank of Scotland – 16 miljoen euro van de 43 miljoen euro kwijtschelden. Tot eind volgend jaar versoepelen ze hun voorwaarden.

Op 30 oktober houdt Ballast Nedam een buitengewone aandeelhoudersvergadering en op 13 november moeten aandeelhouders hun keuze hebben gemaakt.