Een wolf blijft proberen, een hond kijkt smekend

Wolven zetten door en honden zijn lui. Of beter gezegd: wolven zijn zelfstandig en honden afhankelijk. Dat concludeert de Amerikaanse hondenonderzoeker Monique Udell uit een simpele proef, die zij beschreef in Current Biology. Udell gaf honden en wolven een stuk worst in een gesloten tupperware-doosje.

De wolven worstelden net zo lang met het doosje tot ze het openkregen. Acht van de tien wolven lukte dat. Maar van de twintig honden die het probeerden, lukte het er maar één. De honden gaven bovendien veel sneller op en keken afwachtend naar hun baasjes.

Elke hondenbezitter kent de blik van een hulpeloze hond. De hond vraagt, nee, smeekt zijn baasje hiermee om assistentie, bijvoorbeeld als zijn speeltje onder de bank is gerold.

Honden zijn op mensen gericht, veel sterker dan de wolven. Honden volgen bijvoorbeeld een blik of wijzende vinger van een mens om iets lekkers te vinden. De wolf zoekt het zelf wel uit.

Maar is dat verschil aangeboren? Opvallend is dat een hondenpup van acht weken het doosje wél openkreeg. Misschien leren mensen honden af om zelf na te denken, oppert Udell. Een aanvullend experiment wijst in die richting. Als de honden het doosje niet openkregen, mochten baasjes het dier aanmoedigen. In dat geval kregen vijf van de zeventien honden het doosje alsnog open. Geen wolvencijfers, maar toch.

    • NRC