Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Topman mediaconcern Sanoma met onmiddellijke ingang weg

Harri-Pekka Kaukonen
Harri-Pekka Kaukonen

Harri-Pekka Kaukonen, bestuursvoorzitter van Sanoma, is met onmiddellijke ingang opgestapt. Waarom de topman vertrekt heeft het Fins-Nederlandse mediaconcern niet bekendgemaakt. Volgens Sanoma is Kaukonen „met wederzijdse instemming” vertrokken.

De Fin was sinds begin 2011 bestuursvoorzitter van Sanoma, het grootste mediaconcern in Nederland met tijdschriften als Libelle, Margriet, VT Wonen en Donald Duck, nieuwssite NU.nl en een meerderheidsbelang in SBS. In Finland bezit Sanoma de grootste kranten en het commerciële tv-bedrijf Nelonen. Samona meldde in juli een nettoverlies van 23,2 miljoen euro over het eerste halfjaar, tegen een winst van bijna 109 miljoen euro een jaar eerder. Twee van de drie bedrijfsonderdelen – de activiteiten in Nederland en België, en de educatieve divisie – hadden volgens het concern naar behoren gepresteerd. In Finland daarentegen, waar het voor de helft afhankelijk is van de (krimpende) advertentiemarkt, stelden kranten en tv-zenders teleur.

Kaukonen kondigde daarop een ingrijpende reorganisatie aan in Finland. Die kost 220 van de 1.600 banen, plus zestig banen op het hoofdkantoor. Dat moet leiden tot een besparing van 50 miljoen euro.

In de 4,5 jaar dat Kaukonen de baas was heeft hij geprobeerd het bedrijf gezond te maken door veel activiteiten af te stoten. Sanoma verkocht zijn winkels en kiosken, de activiteiten in Oost-Europa, publicaties in Rusland en tijdschriften in Nederland. Gisteren nog werd bekend dat Sanoma Nederland de glossy Grazia over doet aan Pijper Media in Groningen.

Kaukonens vertrek leidde vanochtend op de beurs van Helsinki tot een lichte stijging van Sanoma’s koers.