Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Topman mediabedrijf Sanoma per direct weg

Vertrekkend CEO van Sanoma Harri-Pekka Kaukonen
Vertrekkend CEO van Sanoma Harri-Pekka Kaukonen Foto EPA / Kimmo Brandt

Harri-Pekka Kaukonen, bestuursvoorzitter van Sanoma, is met onmiddellijke ingang opgestapt. Waarom de topman vertrekt heeft het Fins-Nederlandse mediaconcern niet bekendgemaakt. Volgens Sanoma is Kaukonen “met wederzijdse instemming” vertrokken.

De Fin was sinds begin 2011 bestuursvoorzitter van Sanoma, met tijdschriften als Libelle, Margriet, VT Wonen en Donald Duck, nieuwssite NU.nl en een meerderheidsbelang in SBS het grootste mediaconcern van Nederland. In Finland bezit Sanoma de grootste kranten en het commerciële tv-bedrijf Nelonen.

Naar behoren gepresteerd in Nederland

In juli meldde Sanoma dat twee van de drie bedrijfsonderdelen – de activiteiten in Nederland en België en de educatieve divisie – het eerste half jaar van 2015 naar behoren hadden gepresteerd. In Finland daarentegen, waar het concern voor de helft afhankelijk is van de (krimpende) advertentiemarkt, stelden de kranten en televisiezenders teleur.

Kaukonen kondigde daarop een ingrijpende reorganisatie aan in Finland. Die kost 220 van de 1.600 banen, plus nog eens zestig banen op het hoofdkantoor. Dat moet leiden tot een besparing van 50 miljoen euro.

Ruim vier jaar topman

In de 4,5 jaar dat Kaukonen de baas was bij Sanoma heeft hij het bedrijf geprobeerd gezond te maken door veel activiteiten af te stoten. Sanoma verkocht zijn winkels en kiosks, de activiteiten in Oost-Europa, publicaties in Rusland en tijdschriften in Nederland. Gisteren nog werd bekend dat Sanoma Nederland de glossy Grazia over doet aan Pijper Media in Groningen.

De aankondiging van Kaukonens vertrek leidde vanochtend op de beurs in Helsinki tot een lichte stijging van het aandeel Sanoma.