Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Topman COA: asielzoekers kunnen verrijking voor de samenleving zijn

Bestuursvoorzitter Gerard Bakker van het COA tijdens een persconferentie met de burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls over de opvang van 3000 vluchtelingen in een tentenkamp
Bestuursvoorzitter Gerard Bakker van het COA tijdens een persconferentie met de burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls over de opvang van 3000 vluchtelingen in een tentenkamp Foto ANP/ Koen Verheijden

De snel groeiende toestroom van asielzoekers en migranten naar Nederland zijn een kans om de samenleving te verrijken. Dat zegt Gerard Bakker, directeur van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), in een interview met NRC.

Volgens Bakker, sinds vorig jaar topman van het COA, zijn veel van de asielzoekers hoogopgeleid. Hij heeft de huidige stroom asielzoekers, waarvan het meerendeel uit Syrië afkomstig is, goed bekeken en concludeert daaruit:

“Eenderde van de mensen die nu binnenkomt is, grosso modo, academisch opgeleid, eenderde op hbo/ mbo-niveau, en eenderde lager opgeleid.”

Geen verloren tijd

Die hoogopgeleide achtergrond van de vluchtelingen geeft een enorm potentieel. Volgens Bakker kan het integreren van deze mensen een enorme empowerment opleveren voor de Nederlandse samenleving. Het zijn mensen die hier voor langere periode zijn.

“Ik wil dat dat voor hen geen verloren tijd is, maar dat wij als maatschappij hun komst een verrijking van de samenleving laten opleveren.”

Eerder deze maand liet Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, weten dat er een ruimhartig en warm onthaal moet komen voor de vluchtelingen. De werkgeversvereniging wil met het kabinet en de uitzendbranche om tafel om zo snel mogelijk deze mensen aan het werk te helpen.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).