Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie haalt verdachte uit de Thalys op Rotterdam Centraal

De Thalys richting Parijs is vanochtend een paar uur ontruimd geweest op station Rotterdam Centraal. Een verdachte man had zich op het toilet verschanst waarna de politie werd opgeroepen.

Station Rotterdam CS is door de politie ontruimd, omdat een verdacht persoon zich in de Thalys van Amsterdam naar Parijs zou hebben verscholen in een toilet.
Station Rotterdam CS is door de politie ontruimd, omdat een verdacht persoon zich in de Thalys van Amsterdam naar Parijs zou hebben verscholen in een toilet. Foto: ANP/JERRY LAMPEN

De Thalys richting Parijs en een deel van station Rotterdam Centraal zijn vanochtend een paar uur ontruimd geweest. Een verdachte man had zich op het toilet verschanst waarna de politie werd opgeroepen.

De man sprong vanochtend net voordat de Thalys zou vertrekken aan boord van het treinstel. Hij sloot zich direct daarna op in het toilet. De hulpdiensten werden gealarmeerd. De trein en de perrons 1 tot en met 7 werden vervolgens door de politie ontruimd. Korte tijd later arriveerde een arrestatieteam en de korpsonderhandelaar.

Twitter avatar lizajansen Liza Jansen En nog 4 politiemannen met mitrailleurs rennen nu naar boven #thalys perron op @thalys_en @thalys_nl #rotterdamcs http://t.co/gdxa8B4ZVD

Het was overigens niet duidelijk of de verdachte een bom bij zich droeg of gewapend was.

Agent lichtgewond

Er werd geprobeerd om contact met de verdachte te leggen maar nadat dit niet lukte, werd opdracht gegeven tot het bestormen van het toilet. Dat verliep volgens de politie zonder problemen; een agent raakte lichtgewond omdat hij door een politiehond werd gebeten. De verdachte werd kort na de arrestatie onwel. Hij moest wegens hyperventilatie met de ambulance onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Over de achtergrond van de verdachte is nog niks bekend. Op de eerste beelden is te zien dat het om een “jonge jongen” gaat. Waarom hij zich had verschanst in het toilet is ook nog niet duidelijk.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) loopt de Thalys na op mogelijke explosieven. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat dit het geval is, maar wordt het “zekere voor het onzekere” genomen.

Het incident van vanochtend volgt op de mislukte aanslag in de Thalys van een paar weken geleden. Toen werd was er ook al een incident op de Thalys, nabij het Franse Arras. Een 25-jarige man bereidde toen op het toilet een aanslag voor met een kalashnikov. Hij kon worden overmeesterd door een aantal oplettende passagiers.

Lees ook ons liveblog