Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Syrische luchtmacht bombardeert IS-stad Palmyra

De ruïnes van Palmyra op archiefbeeld uit 2009.
De ruïnes van Palmyra op archiefbeeld uit 2009. Foto: Christophe Charon

De Syrische luchtmacht heeft vandaag 25 luchtaanvallen uitgevoerd op de ruïnestad Palmyra, die in handen is van Islamitische Staat.

Dat meldt persbureau Reuters na bericht van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Het is de tweede dag op rij dat de gevechtsvliegtuigen van president Assad bombardementen uitvoerden. Gisteren werd de stad Raqqa onder vuur genomen, die wordt gezien als de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat.

Volgens het Observatorium was de aanval op Palmyra een van de meest grondige bombardementen van het Syrische leger op doelen in IS-gebied. Bij de luchtaanvallen zouden acht mensen om het leven zijn gekomen, evenals een onbekend aantal IS-strijders.

Palmyra is sinds mei in handen van IS en staat bekend om de vele Romeinse ruïnes. Sinds de inname hebben IS-strijders er kunstschatten vernield en gebouwen opgeblazen. Begin september maakte IS eeuwenoude graftorens met de grond gelijk en werden twee tempels opgeblazen.

Aanslagen door rebellen in Noordwest-Syrië

In het noordwesten van Syrië hebben rebellengroeperingen tenminste vijf autobommen laten afgaan. Ook meldt persbureau Reuters dat er 370 raketten zijn afgevuurd op twee shi’itische dorpen. De rebellen horen bij het Al-Nusra front, een organisatie die gelieerd is aan Al-Qaeda.

De dorpen Al-Foua en Kefraya zijn in handen van het regime en liggen in de provincie Idlib, die grenst aan Turkije. Enkele duizenden bewoners zitten er vast omdat er in de omgeving gevochten wordt tussen de rebellen en het regeringstroepen. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er bij het geweld zijn gevallen.

Russisch-Amerikaanse militaire dialoog

Terwijl de bommen op Palmyra vielen, sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry tijdens een persconferentie over een Russisch-Amerikaanse militaire dialoog over de situatie in Syrië. Kerry zei dat de Amerikaanse president Obama wil ingaan op een Russisch voorstel om te praten, en dit als een ‘belangrijke stap’ te zien.

De afgelopen weken heeft Rusland de levering van wapens en militaire steun aan het Syrische regime opgevoerd. Ondertussen voert een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten bombardementen uit op IS-doelen, evenals de Franse luchtmacht.