Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Somber gestemde Amerikaanse centrale bank zet beurzen in de min

Yellen gisteren tijdens haar toelichting op het rentebesluit.
Yellen gisteren tijdens haar toelichting op het rentebesluit. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP

De gisteren geuite bedenkingen van de Amerikaanse Federal Reserve over hoe het nu precies gaat met de economie in de Verenigde Staten en de wereld, zet beurzen wereldwijd in het rood.

De Dow Jones-index staat een half uur na opening anderhalf procent lager op 16.416 punten. De bredere S&P 500 daalt 1,25 procent tot 1965 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq gaat 1,2 procent omlaag tot 4845 punten. In Amsterdam noteert de hoofdindex AEX rond 16.00 uur 2,8 procent in de min.

Twitter avatar markets Bloomberg Markets Dow falls more than 200 points in opening minutes of trading http://t.co/on7wNhioVI http://t.co/38olOuLVfb
Twitter avatar TA_BNCapital Technische Analyse Beurzen diep in het rood door het rentebesluit van de federal reserve. DAX -2,92% | AEX -2,68% | CAC 40 -2,62% | WTI Crude Oil Oct’15 -2,6%

De Amerikaanse centrale bank besloot gisteren om de rente niet te verhogen, ondanks dat voorzitter Janet Yellen in juni had gezinspeeld op de een verhoging van de historisch lage rente.

Volgens Yellen zijn er nog te veel zorgen over de economie en de inflatie. Vooral de ontwikkelingen in China, waar er al de hele zomer zorgen zijn over de economische groei, lijken gevaarlijk. In een verklaring schreef de Fed:

“Recente mondiale economische en financiële ontwikkelingen kunnen de economische activiteit enigszins inperken.”