Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Rechtbank: politie mag nekklem blijven gebruiken

De politie hoeft niet te stoppen met het gebruik van de nekklem. De techniek is niet per definitie onrechtmatig, zo heeft de rechtbank gisteren bepaald. Volgens de rechter moet per geval worden bekeken worden of politiegeweld proportioneel is geweest. De nekklem kwam in opspraak na de dood van een arrestant bij wie de techniek was toegepast. Een activist spande daarop een zaak tegen de staat aan omdat de klem te gevaarlijk zou zijn en niet wettelijk zou mogen worden toegepast. Volgens de rechtbank onderscheidt de nekklem zich niet van andere vormen van politiegeweld waaraan risico’s kleven. (NRC)