Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Over de haag

De Tweede Kamer discussieert graag tot achter de komma. „We hebben een mierparlement”, verzuchtte oud-Kamervoorzitter Dick Dolman ooit. Neem het jaarlijkse debat met het kabinet over de op Prinsjesdag gepresenteerde plannen. Het wordt weliswaar geprogrammeerd onder de noemer Algemene Politieke Beschouwingen, maar het zijn niet zelden Gedetailleerd Politieke Beschouwingen.

Lakmoesproef in het debat is de tegenbegroting. De oppositiepartij die geen tegenbegroting presenteert, plaatst zich eigenlijk buiten de orde. En dus werd voorafgaand aan het debat van deze week in diverse fracties weer heel wat geplust en gemind. Met als zekere uitkomst: hun cijfers zijn altijd mooier dan die van het kabinet.