Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Openbaar Vervoer

Betalen met bankpas en smartphone in ov

Foto ANP

Betalen in het openbaar vervoer wordt op korte termijn makkelijker. In oktober en november worden proeven uitgevoerd met betalen met een bankpas, eind dit jaar volgen proeven met betalen met de smartphone. De ov-chipkaart blijft bestaan, maar wordt aangevuld met andere betaalopties. De vervoersbedrijven verwachten dat de vernieuwingen in de loop van volgend jaar landelijk kunnen worden ingevoerd. Er wordt ook gewerkt aan ‘single checkin, single checkout’, waarbij reizigers bij de ene vervoerder kunnen inchecken en bij een andere vervoerder kunnen uitchecken. De eerste proef hiermee is voor het eind van het jaar bij de overgang van Amersfoort naar de Valleilijn, de trein tussen Amersfoort en Ede-Wageningen en Barneveld.

Negen bedrijven voor stads- en streekvervoer hebben zich verenigd in een coöperatie om nieuwe betaalmethodes beter te kunnen invoeren en het openbaar vervoer daarmee aantrekkelijker te maken. Tot nu toe was Translink Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart, eigendom van vier aandeelhouders, NS en de drie stadsvervoerders GEB, RET en HTM in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. In de coöperatie nemen ook streekvervoerders Transdev (Connexxion en Veolia), Arriva, Syntus, Qbuzz en EBS deel.