Pinterest behaalt mijlpaal en wil meteen concurrenten aftroeven

Foto AP

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Pinterest behaalde gisteren een nieuwe mijlpaal in haar bestaan. Het sociale medium maakte bekend dat het 100 miljoen maandelijkse gebruikers heeft. Daarvan zitten er minstens 1,6 miljoen in Nederland.

Deze mijlpaal betekent dat Pinterest in de afgelopen achttien maanden het aantal gebruikers heeft verdubbeld, schrijft Quartz. Dat is heel erg veel. Zeker omdat de schattingen van analisten als eMarketer en comScore aanzienlijk lager waren.

2015 lijkt dus een heel goed jaar te worden voor Pinterest. Met twee investeringsronden in maart (367 miljoen dollar) en mei (186 miljoen dollar) komt hun kapitaal op een totaal van 1,3 miljard dollar. De waarde van het bedrijf wordt daardoor geschat op minstens 11 miljard. Het is niet gek dat er geruchten de ronde doen dat Pinterest een stap naar de beurs overweegt.

De interesse in Pinterest is ook aanzienlijk gegroeid door de introductie van een ‘koopknop’ op het mobiele platform. Die maakt het mogelijk om via Pinterest direct bijvoorbeeld kleding die getoond wordt op een foto te kopen. Facebook en Google proberen hetzelfde trucje nu ook te ontwikkelen. Want zonder betaalknop hoor je er als techgigant niet meer bij.

Pinterest probeert in ieder geval de concurrentie een stap voor te zijn. Het platform onderhandelt momenteel met adverteerders om zichzelf te distantiëren van sociale netwerken en zichzelf te presenteren als retailplatform, schrijft The Wall Street Journal. Zoekmachines (voor retail) zijn namelijk een stuk effectiever én lucratiever (voor adverteerders en Pinterest) dan platforms waar mensen voornamelijk nieuws en kattenplaatjes delen.

Verizon op Cuba

Klanten van Verizon kunnen vanaf volgende week gebruik maken van roaming op Cuba, meldt The Verge. De telecomaanbieder is het eerste Amerikaanse bedrijf dat deze dienst op het eiland aanbiedt.

Dit geldt voor alle Verizon-gebruikers die zich hebben aangemeld voor een speciale internationaal reizen-functie: Pay-As-You-Go International Travel. Die dienst is overigens prijzig: 2,99 dollar per minuut bellen en 2,05 dollar per MB data.

Volgens Javier Farfan, vice president marketing bij Verizon, past de uitbreiding naar Cuba bij het internationale karakter van hun gebruikers. Nu de banden tussen de VS en het eiland normaliseren is toevoeging van Cuba in het aanbod van Verizon vanzelfsprekend. Farfan:

“Our customers are citizens of the world, and we want them to seamlessly enjoy a great Verizon experience wherever they travel. By offering international services while traveling in Cuba, we are making it simple and easy for our customers to stay connected wherever and whenever they choose.”

Inkomensongelijkheid heeft niks te maken met bonussen

Bonussen, gouden handdrukken en hoge salarissen slecht? Helemaal niet! Volgens JPMorgan CEO Jamie Dimon is het helemaal niet erg dat topmannen veel meer betaald krijgen dan normale werknemers. Het schrappen van extra beloningen voor hoge piefen heeft ook totaal geen invloed op inkomensongelijkheid in de VS, tekent Bloomberg op uit de mond van de CEO. Dimon:

“It is true that income inequality has kind of gotten worse. But you can take the compensation of every CEO in America and make it zero and it wouldn’t put a dent into it. What really matters is growth.”

Volgens Dimon is alle praat over inkomensongelijkheid ook een beetje lariekoek, insinueert Business Insider aan de hand van onderstaande quote. De topman mocht zich in juni voor het eerst een miljardair noemen. Vorig jaar verdiende hij minstens 27,7 miljoen, 221,7 keer meer dan de gemiddelde werknemer van JPMorgan. Dimon:

“It’s not right to say we’re worse off … If you go back 20 years ago, cars were worse, the air was worse. People didn’t have iPhones.”

Sinds augustus moeten beursgenoteerde bedrijven de verdiensten van hun CEO’s en die van de gemiddelde werknemer openbaar maken. Hierdoor moeten aandeelhouders een idee krijgen of ondernemingen goed zorgen voor hun personeel.

    • Hans Klis