Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Overname BG door Shell roept vragen op in Australië

De overname door Shell van het Britse gasbedrijf BG Group roept vragen op bij de mededingingsautoriteiten in Australië. Het is de eerste toezichthouder die bezwaren heeft tegen de overname waarmee Shell de grootste onderneming in vloeibaar gas (LNG) zou worden. Het Brits-Nederlandse concern is al de grootste in gaswinning.

Volgens de Australische kartelwaakhond kan de overname leiden tot een lager aanbod van gas en hogere prijzen. Het besluit over goedkeuring van de deal is uitgesteld tot 12 november. De kartelwaakhond wil nader onderzoek doen.

De toezichthouders van de Europese Unie, de VS en Brazilië zijn al akkoord gegaan met de overname waarmee circa 70 miljard dollar (62 miljard euro) is gemoeid. De afronding van de deal zou op schema liggen.

Begin april kondigde Shell de overname van zijn branchegenoot aan. Vloeibaar gas (LNG) wordt, nadat het uit de grond is gehaald, afgekoeld tot -162 graden, zodat het vloeibaar wordt en per schip te vervoeren is. De verwachting is dat de vraag naar vloeibaar gas sterk zal stijgen.

Shell geeft circa 1,5 miljard aandelen uit en gaat ook een extra schuld aan bij de bank. Streven is om BG Group in 2016 van de beurs te halen. Shell publiceert nog een biedingsbericht met toelichting op de deal. (Bloomberg/NRC)