Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Koeien slachten mensen af in nieuwe game

Met hoeveel gruwelijke filmpjes van slachthuizen we ook worden geconfronteerd, we blijven dieren eten. Lukt het een recentelijk ontwikkeld spelletje wél de lust om vlees te eten af te zwakken?

In That Cow Game van gamedesigner Alexey Botkov uit Nieuw-Zeeland worden de rollen omgedraaid: mensen hangen aan vleeshaken voordat ze de vleesmolen in gaan. Spelers bekijken, in de rol van koe, het slachtproces van dichtbij en delen kopstoten uit aan menselijke karkassen. „Tamelijk fout, maar ook leuk”, zegt Botkov via Skype. „Net zoals het macabere genoegen waarmee we met eten spelen.” Hij ontwikkelde het spel tijdens een bijeenkomst waar ontwikkelaars uitgedaagd werden in 48 uur een spel te maken rond het thema You are the monster. Door de korte productietijd ziet That Cow Game er minimalistisch uit. Er zijn geen geluidseffecten of muziek. Interactie is beperkt.

Mensen redden is niet mogelijk in het gratis te downloaden spel. De reden? „In de echte wereld ben je als individu ook vrij machteloos”, vertelt Botkov. „De gruwelijkheden vinden op zo’n grote schaal plaats en veganistisch worden is een moeilijke en dure stap.” Zelf eet hij nog steeds vlees. „Mijn doel was mensen bewust maken van een complex probleem.”